קרן קורת הודיעה היום שתעניק סכום של 10 מיליון דולר למטרת ייסודו של מרכז קורת לציוויליזציה יהודית. זוהי שותפות בין קרן קורת, אוניברסיטת תל אביב ומוזיאון אנו – מוזיאון העם היהודי, אשר תשתמש בגישה חינוכית ייחודית ובין תחומית לטיפול באתגרי ההגות היהודית בת זמננו, מעורבות חברתית וזהות, וכן תכונן דיאלוג והבנה בין יהודים ישראלים לבין יהודי התפוצות, באמצעות שיטה חדשנית ללימוד היהדות כקהילה בינלאומית.
מרכז קורת לציוויליזציה יהודית הושק ביום ראשון, 15 במאי, במסגרת התכנסות חבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב. בסתיו 2022 כבר יתחילו פעילויות ראשוניות.
מרכז קורת באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת המחקר הגדולה בישראל, יפעל לגשר בין צדדים ולשפר את היחסים בין קהילות יהודיות בעולם על ידי התמקדות בקשרים שאיחדו את העם היהודי במשך אלף שנים ויותר. באמצעות הבנה גוברת של עמיות יהודית בפרספקטיבה גלובלית והיסטורית, שותפות זו שואפת לחזק את זהותם וחינוכם של יהודים בישראל, בארצות הברית וברחבי העולם.
המענק מתפרש לאורך חמש שנים שבהן מרכז קורת יקיים ויפתח פעילויות משותפות על הגות יהודית בת זמננו, מעורבות חברתית, וזהות. הפעילות תגיע לאקדמיה, לציבור הרחב, למורות ומורים בישראל באמצעות מחקר, הכשרה אקדמית ותכניות חילופין אקדמיים, אירועים ותכניות חינוכיות. אוניברסיטת תל אביב ומוזיאון אנו נמצאים באותו קמפוס, שותפים לאותו חזון, ומעכשיו פותחים גם ביחסי שילוב ושותפות.
זהו שיתוף הפעולה הראשון מסוגו בין מוסד אקדמי בינלאומי, בית הספר למדעי היהדות וארכיאולוגיה ע”ש חיים רוזנברג באוניברסיטת תל אביב, לבין מוזיאון ומרכז חינוכי ברמה עולמית: בית הספר הבינלאומי על שם קורת ללימודי העם היהודי של אנו – מוזיאון העם היהודי, שהושק במענק על סך 10 מיליון דולר מקרן קורת בשנת 2016. השותפות תנקוט בגישה רבת פנים, חדשנית ומשולבת על מנת להפיק את המיטב מהעוצמה הייחודית של כל מוסד ובה בעת למנף את הכוח המצטבר של כולם יחד. מבנה פורץ דרך זה של שיתוף פעולה מגלם מחויבות עמוקה מצד אוניברסיטת תל אביב, מוזיאון אנו וקרן קורת להניח ביחד בסיס שיחזק קשרים יהודים עבור הדורות הבאים.
אניטה פרידמן, נשיאת קרן קורת: “כעם יהודי, מעולם עוד לא עמדנו בפני אתגרים כמו אלה של המאה ה-21. אך אנו מלאי תקווה יותר מתמיד בקשר לעתיד. לנוכח שילוב כוחות שכזה בין פילנתרופיה יהודית גלובלית; האוניברסיטה הגדולה בישראל; המוזיאון העולמי של העם היהודי; ממשלת ישראל; ועוד ארגונים יהודיים רבים, ברור לנו שאנו צועדים בנתיב הנכון.”
התכנית המשותפת של מרכז קורת תיצור חמישה קורסים אונליין בנושא הציוויליזציה היהודית, תספק התמחויות למאה סטודנטיות/סטודנטים של אוניברסיטת תל אביב, ותקיים שני כנסים בינלאומיים של המרכז, האחד בסוף השנה השנייה והשני בסוף השנה הרביעית, שיארחו עד 300 משתתפים פיזית ויכללו גם שידור אונליין לרחבי העולם. ממשלת ישראל ערה מאד לנתק המעמיק בין ישראל לבין יהדות העולם, ועל כן תספק תמיכה משמעותית למיזם. מרכז קורת ישתף פעולה עם בתי ספר בישראל ויעניק למורות ולמורים בישראל תכניות ומשאבים חדשניים להעמיק את הבנתם של התלמידים בעמיות יהודית.
נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ’ אריאל פורת: “אוניברסיטת תל אביב מעמיקה את מחוייבותה לטפח סדר יום מגוון ופלורליסטי בלימודי היהדות. שיתוף הפעולה החדש הזה עולה בקנה אחד עם שליחותה של האוניברסיטה להרחיב תכניות משולבות עם מוסדות אקדמיים ותרבותיים מובילים ברחבי העולם. באמצעות מרכז קורת לציוויליזציה יהודית, אנו מצפים לקדם פרספקטיבות חשובות חדשות להבנת החויה היהודית, יחד עם השותף והשכן שלנו בקמפוס, אנו – המוזיאון היהודי הגדול והמקיף ביותר בעולם. לכבוד הוא לנו לקבל את תמיכתה של קרן קורת ליוזמה זו, שתסייע לידע האקדמי המעודכן ביותר על עמיות יהודית להגיע למעגלים רבים בישראל ובעולם.”
פרופ’ יובל רוטמן, יו”ר בית הספר למדעי היהדות וארכיאולוגיה ע”ש חיים רוזנברג באוניברסיטת תל אביב: “אמנם הרבה אוניברסיטאות מעולות מארחות מכוני מחקר למדעי היהדות, אולם מרכז קורת יגייס את היכולות האינטרדיסציפלינריות של אוניברסיטת תל אביב וישתמש בהן למילויו של הריק הקיים בלימוד ומחקר הציוויליזציה היהודית וחשיבותה ההיסטורית. על ידי יצירת פרדיגמה חדשה לתפיסה של מקומה של היהדות בהיסטוריה, היום ובעתיד, מרכז קורת מכוון גם להעצים קשרים יהודיים ברחבי העולם. אנו שמחים לעבוד יחד עם אנו בהפצת הרעיונות והפעילויות החדשים הללו להרחבת ההבנה של יהדות כציוויליזציה מגוונת, חדשנית, מכילה ודינמית.”
בעזרת יוקרתה האקדמית המוכחת וגישתה הייחודית במדעי היהדות, תמנף אוניברסיטת תל אביב את היוזמה לפיתוח מסלול בינלאומי חדש לתואר בלימודי היהדות. כמו כן, תשתף פעולה עם שני מרכזים אקדמיים באירופה ובארצות הברית, וגם תציע 325 מילגות לתואר ראשון, תואר שני ודוקטורט בפדגוגיה, הכשרת מורים ומנהיגות. האוניברסיטה תייסד תכנית עמיתים ל-25 תלמידי פוסט דוקטורט, שישתתפו בסמינר מחקר של שנה.
אירינה נבזלין, יו”ר דירקטוריון אנו – מוזיאון העם היהודי: “העתיד המזהיר של ישראל והעם היהודי תלוי בחוזקם ובאיכותם של היחסים שבין התפוצות לישראל. האיום האסטרטגי החמור ביותר שלנו הוא הפילוג הפנימי. הדרך היחידה להבטיח את חוסנו של קשר זה היא באמצעות חינוך, אשר מחזק את זהותנו ומחויבותנו לשורשים.
זוהי שותפות מנצחת בין החזון השאפתני של קרן קורת, המצוינות האקדמית של אוניברסיטת תל אביב והמשאבים של מוזיאון אנו ובית הספר ללימודי העם היהודי ע”ש קורת שלו. השותפות מציעה עמדה ייחודית המבטיחה בסיס חינוכי יציב לדורות הבאים”.
דן תדמור, מנכ”ל אנו – מוזיאון העם היהודי: “כאשר אוניברסיטה מובילה, מוזיאון בעל שם עולמי ומרכז חינוכי גלובלי משלבים כוחות, האפשרויות פשוט מרגשות. מרכז קורת לציוויליזציה יהודית שאך נוסד עתיד להשפיע השפעה עמוקה על הדרך שבה עוסקים בעולם בנושא העמיות היהודית.”
מוזיאון אנו ירחיב את עיסוקו החינוכי בעמיות יהודית למחנכות ומחנכים צעירים בישראל, על ידי מימון הכשרה ל-50,000 אנשי חינוך והכשרה במנהיגות ל-40,000 אנשי מקצוע וראשי קהילות. המוזיאון יתמוך ב-60 עד 80 מיזמי עמיות יהודית במסגרת חממה טכנולוגית (J-Hub accelerator) ויבחן על מבקרי המוזיאון אפליקציות ויוזמות שיפותחו. המוזיאון ייצור תכנית מצטיינים עבור 240 תלמידי תיכון ישראלים, וגם ישמש כמרכז להכשרה חינוכית ותרבותית למיזמים כגון “תגלית”.
The post קרן קורת תעניק 10 מיליון דולר להקמת מרכז לציוויליזציה יהודית לייסוד שיתוף פעולה עולמי פורץ דרך בחינוך, מנהיגות ומחקר באוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם אנו – מוזיאון העם היהודי appeared first on מוזיאון העם היהודי.